Primaria Costesti

Primaria Comunei
Costeşti
- Judeţul Iaşi -

Primaria Costesti

Educatie

    Şcoala Costeşti, aflată în centrul satului Costeşti, are statutul de şcoală coordonatoare pentru Şcoala cu clasele I-IV Giurgeşti şi Şcoala cu clasele I-IV Costeşti 2. Fiecare dintre școli dispune și de o grădiniță cu program normal. 

În procesul de învăţământ îşi desfăşoară activitatea 18 cadre didactice, dintre care 7 profesori, 7 învăţători şi 4 educatori, aceștia având în grijă 291 elevi, dintre care 86 sunt în ciclul preşcolar, 107 în ciclul primar şi 98 în ciclul gimnazial. 

Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Costeşti este beneficiară a proiectului "Economia Bazată pe Cunoaştere", fapt pentru care dispune de calculatoare și conexiune la internet precum și perifericele necesare desfășurării activităților de formare. Datorita acestui proiect, elevii scolii au putut participa la activitati extrecurriculare pe perioadele de vacanta de vara din 2008 si 2009, cand s-a desfasurat concursul "e-Vacanta".

Daca in 2008 Scoala Costesti nu a obtinut nici un premiu, implicarea participantilor din Costesti (elevi si cadre didactice) in activitatile din vara lui 2009, le-a adus acestora locul 11 din 118 scoli participante la competitie. Astfel, sase elevi si un cadru didactic au fost beneficiarii unei tabere de o saptamana la Poiana Pinului, in judetul Bacau. 

In tabara surprizele s-au tinut lant, scenariile construite inainte de plecarea in tabara fiind daramate inca din prima zi. Isi inchipuiau ca vor desfasura tot felul de activitati pe calculator, dar nimic din ce au facut acolo nu a fost de genul acesta. Ba dimpotriva, totul s-a desfasurat in aer liber: orientare in spatiu cu ajutorul busolei sau altor mijloace aflate la indemana (muschi de copac, pozitia soarelul), supravietuire in conditii neprevazute, tir cu arcul, orientare printre lasere, mers pe bicicleta, tiroliana si multe altele, astfel ca la sfarsitul acelei saptamani multe lacrimi de pareri de rau au curs pe obrajii participantilor, la acest lucru contribuind si prieteniile care s-au legat.


Cultura

În cadrul şcolilor din localitate s-au derulat mai multe proiecte, între care unele în parteneriat cu alte instituţii publice: 

1. ˝Universul cărţilor˝ - parteneriat între Şcoala Costeşti şi biblioteca comunei ˝Alice Voinescu˝ (2008 – 2010). Scopul proiectului este de a cultiva interesului elevilor pentru lectură; 

2. ˝Reducerea absenteismului şi a actelor de violenţă în unităţile de învăţământ˝ - parteneriat între instituţia poliţiei din comună şi Şcoala Costeşti (2007 - 2009). Scopul acestui proiect este de a reduce absenteismul şi actele de violenţă în şcoli. Una din problemele cu care se confruntă educația în comuna Costești este neglijarea actului educațional de mulți dintre copii celor plecați în afara țării pentru a-și desfășura activitatea. Mai mult, comportamentul unora dintre ei s-a modificat, în timp devenind apatici, nemotivaţi, de multe ori ajungând la un comportament agresiv faţă de cei din jur sau căzând victime ale actelor de violenţă. 

3. ˝Mărţişorul, simbolul primăverii˝ - activitate desfăşurată de elevii claselor I-IV din Şcoala nr.1 Costeşti şi Şcoala Giurgeşti; ˝Lumea insectelor˝ - parteneriat între Şcoala cu clasele I-VIII Costeşti şi Şcoala generală Fărcăşeni, jud. Iaşi. (anul şcolar 2007-2008); 

4. ˝În prag de primăvară˝ - spectacol în cadrul ˝Zilelor teatrului˝ (martie 2008); 

5. Protocol de colaborare intre Fundatia Solidaritate si Speranta si Scoala cu clasele I-VIII, nr. 1 Costesti. Acest protocol s-a incheiat in data de 27 noiembrie 2009, iar activitatile vizate se vor derula pe tot parcursul intregului an scolar 2009 – 2010. Scopul acestei colaborari este de a veni in sprijinul elevilor in vederea informarii cu privire la riscurile pe care le prezinta consumul de alcool si de droguri si dependenta pe care o pot crea, in timp, consumul acestora. Grupul tinta il reprezinta elevii scolii Costesti din clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a, care se afla la varsta cand tentatiile pentru “altceva” sunt foarte mari. Pe parcursul anului scolar 2009 - 2010, reprezentantii Fundatiei Solidaritate si Speranta vor participa la 5 intalniri cu elevii scolii din clasele VI – VIII. 

6. "Ziua alimentatiei sanatoase" Activitatea a fost initiata in data de 16.10.2009, data importanta pe intreg Mapamondul, semnificand ˝Ziua Internationala a Alimentatiei˝ inca din 1979. Aceasta activitate s-a constituit in urma incheierii unui parteneriat intre Scoala Costesti, Dispensarul comunal si Primaria comunei Costesti. Elevi din clasele VII-VIII s-au documentat de pe Internet la sala de calculatoare de la PAPI, unde au descoperit piramida alimentatiei, alimentele sanatoase, reguli de alimentatie si au dorit sa sensibilizeze comunitatea locala in consumul de alimente sanatoase. Astfel, ei au vizitat principalele institutii publice locale (toate clasele din scoala, Primaria, Politia), oferind fructe si legume proaspete si pliante cu principalele probleme pe care le-ar putea genera o alimentatiei nesantaoas, lipsita de fructele si legumele atat de bune pentru un organism sanatos. Intreaga comunitate locala a fost impresionata de aceasta initiativa si au impartasit pricipiile prezentate de elevi, sustinandu-iEconomie


text
text.

Sanatate


Avem nevoie de medic pentru medicina de familie

“In căutarea mediculul pierdut” 

Trist dar adevărat! Din 2016 oamenii comunei bat, fie drumul până la Tg. Frumos, fie până la Paşcani pentru a beneficia de servicii medicale, marea majoritate a acestora fiind persoane trecute de 50 ani. 

Sperăm totuşi, ca investiţia de cca 850 000 lei prin programul PNDL şi fonduri de la bugetul local pentru “Reabilitarea clădirii Dispensarului uman din satul Costeşti, judeţul Iaşi”, să nu se piardă, iar în scurt timp, un medic de familie să găsească aici locul propice pentru a-şi desfăşura activitatea. Clădirea veche a dispensarului a fost reabilitată în totalitate, are toate utilităţile (curent, apă curentă, centrală proprie pentru încălzirea incintelor şi, în viitorul apropiat, şi gaz), dar şi mobilier şi un minim de aparatură. Sunt spaţii generoase pentru unul sau două cabinete, fiecare cu dotări necesare şi grupuri sanitare individuale..

Transport


text
text.

Monitorul Of. Local

Informatii contact

Costesti, Judetul Iasi
Cod postal 705305
ad.primariacostesti@gmail.com

galerie foto

Conditii Meteo

Ournet.ro

TRANSPARENTA

SISOP

Stiri locale

Copyright © Primaria Costesti